9 de maig 2013

Maus, d'Art Spiegelman

El mes passat vam llegir MAUS, d'Art Spiegelman, una novel·la gràfica excepcional per moltes raons. Una d'elles, és que va ser el primer còmic en guanyar el prestigiós premi periodístic Pulitzer el 1992, que no s'havia concedit mai a un document no periodístic.
A primer cop d'ull podriem dir que és un còmic sobre l'holocaust jueu i el nazisme, però de seguida ens adonem que no és l'únic fil argumental que trobem a la novel·la gràfica. És, també, la història de l'autor que s'enfronta a investigar i transmetre la història de supervivència dels seus pares. La història de l'Art i el Vladek com a pare i fill. La història d'en Vladek amb la Mala, la seva segona dona. I la història d'en Vladek i l'Anja, una història d'amor que es veu trasbalssada enormement per la persecució Nazi a la que són sotmesos i la reclusió en els camps d'extermini.
L'Art s'enfronta a la història de la seva família i decideix explicar-la de manera simbòlica, utilitzant un recurs que en un principi sobta, però que ens ajuda a entendre bé la història: la transformació dels humans participants en la història en animals.
La intenció de l'autor és narrar aquestes històries, en la seva complexitat, i aconsegueix fer-ho d'una manera senzilla i eficaç.

L'Art Spiegelman va nèixer a Estocolm el 1948, i va emigrar als Estats Units l'any 1951. És dibuixant, il·lustrador i guionista reconegut internacionalment gràcies a MAUS. Va trigar 13 anys en completar el còmic, que va publicar en dos volums.
Ha publicat diversos llibres infantils juntament amb la seva dona, ha treballat per The New Yorker fent diverses portades i ha il·lustrat llibres de poesia i novel·les.
Després dels atacs a Estats Units l'11 de setembre de 2001, va decidir  tornar a embarcar-se en un nou projecte compromés i combatiu: The Shadow Of  No Towers, publicat originalment en un setmanari i editat en un sol volum el 2004 (podeu trobar la versió catalana en algunes biblioteques de la xarxa). El 2011 es va estrenar la versió animada de la història, dirigida per Marco Capelli. (Podeu veure'n algunes pàgines fent click a l'opció 'Look inside' del següent enllaç).

Podeu llegir la guia didàctica de MAUS aquí.

Què us ha semblat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada